Naturalny antybiotyk Pau d’ Arco

Pau de arko ( inna nazwa Tabebuina impetiginosa, jak również znana pod nazwą „drzewa mrówkowego”) drzewo wiecznie zielone porastające tropikalne lasy Ameryki Południowej. Nazwa „ drzewo mrówkowe” nadali miejscowi Indianie, kiedy okazało się, że wszystkie otwory wewnątrz gałęzi są zamieszkiwane przez mrówki. Lecznicze właściwości kory tego drzewa znane są od tysięcy lat, docenione zostały m.in. przez plemiona Inków, które stosowały go niemalże na wszystkie dolegliwości np. raka, kiłę, malarię, trypanosomozę amerykańską (Choroba Chagasa), infekcje grzybicze i bakteryjne oraz choroby żołądka.
Zarówno czynniki chemiczne, biologiczne jak i aktywne składniki   Pau de’arco są dobrze znane. W latach 60-tych wykonano wiele badań, które wykazały jego lecznicze właściwości.

W 1873 r. lekarz dr Joaquin Almeida Pinto opisał wiele leczniczych właściwości „ drzewa mrówkowego”:
„Pau D’Arco: właściwości lecznicze: przepisywane dla obniżenia gorączki; kora używana przy chorobie wrzodowej; również używana przy schorzeniach wenerycznych, reumatycznych i szczególnie przydatna przy chorobach skóry, w szczególności egzema, opryszczka i świerzb”

W 1967 r. w San Paulo wiele osób chorujących na raka doznali „cudownego” uzdrowienia wyciągnięte wnioski sugerowały na znaczną poprawę zdrowia osób chorujących na raka jak również eliminuje ból spowodowany przez choroby i powoduje znaczący wzrost liczby czerwonych krwinek. Lapachol, związek występujący wewnętrznych warstwach kory drzewa, działa jako ochrona immunologiczna, podtrzymująca odpowiedni poziom odporności. Substancja ta sprawia iż bakteriom i wirusom trudniej wzrastać oraz rozmnażać się. Dzięki właściwościom immunostymulujących tej rośliny możliwe jest wykorzystywanie jej przy wielu schorzeniach, bez obawy zaostrzenia dolegliwości.

Właściwości prozdrowotne:

  • Stany alergiczne  różnego pochodzenia,
  • Choroby autoimmunologiczne np.cukrzyca- sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi
  • Wspiera procesy obronne przy stanach zapalnych w organizmie np.:przy dolegliwościach dróg moczowych, bólach mięśniowych, skórnych, dróg oddechowych,
  • Wspiera ochronę immunologiczną podczas infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych,
  • Chroni wątrobę przed działaniem toksycznych substancji
  • Pobudza produkcję czerwonych krwinek
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych drobnoustrojów i zbędnych produktów przemiany materii
  • Wspiera procesy trawienne i pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej