Lecytyna – dlaczego jest taka ważna

Pierwsze skojarzenie o lecytynie to wspomaganiem zdolności myślowych i procesów uczenia się. Jednak to nie wszystko co potrafi lecytyna, jest ona fundament naszego organizmu, jest mieszaniną różnych związków, głównie fosfolipidów. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie: poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol, chroni wątrobę. Jest zalecana w różnych chorobach w szczególności w Alzhimera oraz Parkinsona, bardzo pozytywnie wpływa na drżenia poprzez poprawę pracy w mózgu.

Lecytyna to nie jedna substancja, ale mieszanina związków, przede wszystkim o charakterze tłuszczowym. Najważniejsze z nich to fosfolipidy.

Lecytyna pełni w organizmie bardzo wiele funkcji:

  • jest budulcem każdej komórki ciała, wchodzi w skład błon komórkowych,
  • jest elementem budującym tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego,
  • pobudza układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania,
  • bierze udział w procesach przemiany materii,
  • stanowi barierę ochronną ścian żołądka,
  • chroni wątrobę,
  • wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • uczestniczy w gospodarce cholesterolem i podnosi sprawność krążenia krwi,
  • zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku,
  • opóźnia procesy starzenia się.

Układ krwionośny

Lecytyna bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu. Dzięki obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże cholesterol, ułatwia jego transport i przyspiesza wydalanie nadmiaru z organizmu.

Lecytyna wykazuje także działanie emulgujące – rozbija tłuszcze i cholesterol z pożywienia na małe cząsteczki, co ogranicza ich przyczepianie się do płytek krwi i ścian naczyń krwionośnych. Wszystko to zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych i zakrzepów naczyń wieńcowych, które prowadzą do bardzo niebezpiecznych dla zdrowia dolegliwości sercowo-naczyniowych. Lecytyna pomaga w obniżeniu tzw. Złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, jak również pomaga w podwyższeniu cholesterolu HDL wpływającego bardzo korzystnie na nasze zdrowie.

Ochrona wątroby

Suplementacja lecytyną pozytywnie wpływa na detoksykację i regenerację wątroby. Ogranicza niekorzystne działanie, leków, alkoholu i innych substancji, obciążających narząd. Poprawia i przyśpiesza regenerację, ponieważ działa stabilizująco na błony komórek wątroby. Jej bardzo korzystny wpływ doceniono przy stłuszczeniu i zwłóknieniu wątroby oraz w marskości wątroby u alkoholików. Lecytyna hamuje akumulację tłuszczów w wątrobie, zatem zmniejsza jej szkodliwe otłuszczenie i pomaga przywrócić prawidłowe funkcje. Odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu w żółci, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.

Choroby psychiczne

Zawarta cholina w lecytynie- poprawia kondycję osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi. Przyjmowanie lecytyny zmniejsza częstotliwość występowania urojeń i halucynacji.  Badania dowiodły iż podając lecytynę znacznie poparwił się stan zdrowia osób chorych na zaburzenia psychiczne. Poparte jest to badaniami w których to podawano placebo oraz właściwą lecytynę, dowody jednoznacznie wskazały na korzyści płynące dla osób chorych w postaci zmniejszenia się objawów.

Sprawność seksualną mężczyzn

Zawartość lecytyny w nasieniu jest bardzo duża, a fosfatydyloinozytol jest niezbędny w procesie wytwarzania nasienia. W 100 g spermy znajduje się 53 mg inozytolu. Dlatego suplementowanie mężczyzn jest bardzo istotne dla sprawności seksualnej mężczyzn i zwiększa płodność, a niedobór inozytolu wiąże się z niepłodnoscią.

Naturalnymi źródłami  lecytyny są:

  • żółtko jaja,
  • wątroba,
  • soja,
  • fasola,
  • zarodki pszenne,
  • ziarna słonecznika
  • rafinowany olej rzepakowy (w procesie rafinacji większość lecytyny jest usuwana),
  • orzechy,
  • drożdże piekarnicze,
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado,
  • oliwki.