Pierwsze skojarzenie o lecytynie to wspomaganiem zdolności myślowych i procesów uczenia się. Jednak to nie wszystko co potrafi lecytyna, jest ona fundament naszego organizmu, jest mieszaniną różnych związków, głównie fosfolipidów. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie: poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol, chroni wątrobę. Jest zalecana w różnych chorobach w szczególności w Alzhimera oraz Parkinsona, bardzo pozytywnie wpływa na drżenia poprzez poprawę pracy w mózgu.
Lecytyna to nie jedna substancja, ale mieszanina związków, przede wszystkim o charakterze tłuszczowym. Najważniejsze z nich to fosfolipidy.
Lecytyna pełni w organizmie bardzo wiele funkcji:
- jest budulcem każdej komórki ciała, wchodzi w skład błon komórkowych,
- jest elementem budującym tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego,
- pobudza układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania,
- bierze udział w procesach przemiany materii,
- stanowi barierę ochronną ścian żołądka,
- chroni wątrobę,
- wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
- uczestniczy w gospodarce cholesterolem i podnosi sprawność krążenia krwi,
- zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku,
- opóźnia procesy starzenia się.
Układ krwionośny
Lecytyna bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu. Dzięki obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże cholesterol, ułatwia jego transport i przyspiesza wydalanie nadmiaru z organizmu.
Lecytyna wykazuje także działanie emulgujące – rozbija tłuszcze i cholesterol z pożywienia na małe cząsteczki, co ogranicza ich przyczepianie się do płytek krwi i ścian naczyń krwionośnych. Wszystko to zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych i zakrzepów naczyń wieńcowych, które prowadzą do bardzo niebezpiecznych dla zdrowia dolegliwości sercowo-naczyniowych. Lecytyna pomaga w obniżeniu tzw. Złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, jak również pomaga w podwyższeniu cholesterolu HDL wpływającego bardzo korzystnie na nasze zdrowie.
Ochrona wątroby
Suplementacja lecytyną pozytywnie wpływa na detoksykację i regenerację wątroby. Ogranicza niekorzystne działanie, leków, alkoholu i innych substancji, obciążających narząd. Poprawia i przyśpiesza regenerację, ponieważ działa stabilizująco na błony komórek wątroby. Jej bardzo korzystny wpływ doceniono przy stłuszczeniu i zwłóknieniu wątroby oraz w marskości wątroby u alkoholików. Lecytyna hamuje akumulację tłuszczów w wątrobie, zatem zmniejsza jej szkodliwe otłuszczenie i pomaga przywrócić prawidłowe funkcje. Odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu w żółci, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Choroby psychiczne
Zawarta cholina w lecytynie- poprawia kondycję osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi. Przyjmowanie lecytyny zmniejsza częstotliwość występowania urojeń i halucynacji. Badania dowiodły iż podając lecytynę znacznie poparwił się stan zdrowia osób chorych na zaburzenia psychiczne. Poparte jest to badaniami w których to podawano placebo oraz właściwą lecytynę, dowody jednoznacznie wskazały na korzyści płynące dla osób chorych w postaci zmniejszenia się objawów.
Sprawność seksualną mężczyzn
Zawartość lecytyny w nasieniu jest bardzo duża, a fosfatydyloinozytol jest niezbędny w procesie wytwarzania nasienia. W 100 g spermy znajduje się 53 mg inozytolu. Dlatego suplementowanie mężczyzn jest bardzo istotne dla sprawności seksualnej mężczyzn i zwiększa płodność, a niedobór inozytolu wiąże się z niepłodnoscią.
Naturalnymi źródłami lecytyny są:
- żółtko jaja,
- wątroba,
- soja,
- fasola,
- zarodki pszenne,
- ziarna słonecznika
- rafinowany olej rzepakowy (w procesie rafinacji większość lecytyny jest usuwana),
- orzechy,
- drożdże piekarnicze,
- ryby,
- nabiał,
- zielone warzywa,
- awokado,
- oliwki.